ROT avdrag för snickare i Stockholm

När man behöver hjälp med renoveringen kan det vara bra att anlita en kunnig snickare. När man gör det kan man vara säker på att slutresultatet blir fackmannamässigt utfört, och att det kommer hålla länge. Något många inte har fullständig koll på är däremot att man faktiskt får göra ROT avdrag när man anlitar en snickare. Här ska vi gå igenom hur man går tillväga, och vilka krav som ställs för att man ska ha rätt till avdraget.

Vad krävs för att få ROT avdrag?

För att man ska ha rätt till ROT avdrag för snickare i Stockholm är det några krav som måste uppfyllas. Dessa regleras av lagstiftningen. Vill man själv läsa på om de olika kraven kan man hitta tydliga villkor på Skatteverkets hemsida, men vi kommer också berätta om de allra viktigaste.

ROT avdrag är en form av skatteavdrag. Ett ROT avdrag är upp till 30 % av arbetskostnaderna. Till den summan räknar man alltså inte resekostnader, materialkostnader eller hyreskostnader för maskiner. Som mest kan man få göra avdrag som uppgår till 50 000 kronor per person och år. Man kan däremot inte få ett avdrag som är större än den totala summan skatt man betalat under det föregående skatteåret. Avdraget gäller endast för privatpersoner. När man anlitar en snickare och har rätt till ROT avdrag fakturerar de en oftast 70 % av den totala arbetskostnaden, och Skatteverket 30 %. Efter det kommer Skatteverket gå igenom avdraget för att kontrollera att man haft rätt till avdraget. Har man inte det kommer hantverkaren skicka en ny faktura med de återstående 30 %.

Vilka typer av jobb får man avdrag för?

Det är inte bara kunden som ska ha rätt till avdraget, även snickaren måste uppfylla vissa krav. Bland annat måste snickaren ha F-skattesedel. Den man anlitar får alltså inte vara en privatperson utan måste ha ett företag. Arbetet som snickaren utför bör ske i direkt anslutning till huset, exempelvis på taket eller inne i byggnaden. Har man ett fristående garage får man inte göra ROT avdrag om arbetet utförs på garaget, men om det däremot sitter ihop med huset är man berättigad till avdrag.

Be om offerter från olika snickare

När man står inför en renovering eller ett byggnadsprojekt vill man naturligtvis gärna komma undan med så låga kostnader som möjligt. Därför rekommenderas det alltid att man tar kontakt med flera olika snickare innan man bestämmer sig för vem man vill anlita. Man kan begära dem om ett prisförslag, och sedan välja det som känns bäst. Det är också bra att gå på rekommendationer. Det ska inte bara vara prislappen som avgör utan även snickarens kompetens.