Snickare – ett yrke för de kreativa

Att vara en snickare är ett yrke som kräver mycket kunskap där du kan arbeta med allt inom stora byggprojekt till mindre snickerier. Vad är då en snickare? Det är någon som som ägnar sig åt snickeri och arbetar med trä för att förklara det enkelt. Det är ett yrke som passar kreativa människor som älskar att arbeta med sina händer. Ingen dag är densamma och du arbetar på olika ställen. Du kan arbeta med att bygga hus, möbler, slipa golv, bygga båtar och mycket mer! Det är helt enkelt ett arbete för dig som gillar att vardagen ser annorlunda ut då ingen dag är den andra lik.

Det ger dig chansen att bygga och vara med och skapa något unikt. Du kan arbeta inom olika områden där du antingen kan vara specialiserad på ett område eller bra på många olika områden. Det är ett fysiskt arbete som kräver att du har en god fysik. 

Om du är en kreativ person som älskar att arbeta med händerna och har ett stort tålamod är detta ett perfekt yrke för dig.

Utbilda dig till snickare

Det finns olika vägar att ta om du vill utbilda dig till en snickare. På gymnasiet kan du gå Bygg- och anläggningsprogrammet där du inriktar dig på husbyggnad. Linjen är på tre år och du lär dig de praktiska delarna för snickeri. Som vuxen kan du plugga på vuxenutbildningen bygg-och anläggningsprogrammet. Efter att ha slutfört utbildningen får du arbeta som lärling i två år där du sedan får göra ett yrkesteoretiskt prov.

Ett annat sätt att utbilda dig till snickare där du blir anställd till lärling först och sedan pluggar teorin på distans. Det finns också möjligheten att du utbildar dig genom en privat utbildare. Det finns olika inriktningar du kan välja mellan däribland finsnickare, maskinsnickare eller byggnadssnickare. Något annat som är viktigt är att du alltid fortsätter att vidareutbilda dig. Detta så att du alltid är uppdaterad om de senaste regleringarna för att bygga i Sverige.

Ett yrke för framtiden

Om du utbildar dig till snickare kommer du ha ett yrke som det alltid kommer att vara ett behov för. Snickeri är ett yrke som har funnits i århundraden och som alltid kommer att finnas. Enligt en rapport från 2018 av arbetsförmedlingen är det ett yrke där det kommer att finnas brist på personal inom fem år.

Det är ett yrke som kräver att du arbetar självständigt och det finns många möjligheter vad du kan göra med din utbildning. Som snickare är det viktigt att du varje dag gör ditt yttersta på varje arbete. Att det blir rätt den första gången är ytterst viktigt – speciellt när det kommer till att bygga hus.